12.3.2017

Soodataikina♥


Talvi- ja alkukevätflunssia on koitettu väistellä kaikilla mahdollisilla keinoilla mutta eipä pöpöt purjehtineet pirtinkään henkilökunnan ohi. Eka olin itse räkätaudissa ja vaikka kuinka pesin käsiä ja desinfioin ja välttelin ja väistelin eikä C-vitskutkaan auttaneet. Lepoa ja lämmintä juotavaa, särkyläälettä kolotukseen ja päänsärkyyn. Oikeastaan aika rentouttavaa nukkua kolmet päikkärit ja lukea siinä välissä. Onneksi tuli talvikisoja telkkarista. Nyt taas elämä voittaa.

Löysin netistä soodataikinan ohjeen ja ajatuksena oli kokeilla pitsilyhdyn tekoa. Mutta kunkas siinä puuhassa sitten kävikään? Ei ollut kotona kahta desiä soodaa. Siis tehtiin puolikas annos. Kaulitaan noin viiden millin paksuiseksi levyksi. Pitsiliina taikinan päälle ja pari painallusta kaulimella. Kaunis pitsikuvio on taikinassa ja piparimuotilla painelin pieniä sydämiä taikinaan. Tein kevätkranssin pohjan eripaksuisista rautalangoista ja maalasin pohjan spreimaalilla.

Soodataikina
  • 1dl maissitärkkelystä
  • 2 dl soodaa
  • 1,25 dl vettä
  • Kaulin, muotteja
  • Pitsiliina
  • Puutikku 
Mittaa maissitärkkelys, sooda ja vesi kattilaan. Sekoita ainekset keskenään ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes taikina kiinteytyy. Siirrä taikina kulhoon ja peitä kostealla liinalla. Kun taikina on jäähtynyt, kauli se  noin 0,5 cm ohueksi levyksi. Paina kuvioita pitsiliinalla ja laita reikä ripustuslenkille puutikulla. Anna valmiiden koristeiden kuivua huoneenlämmössä tai 75 asteessa uunissa noin tunti.


 Soodatikina


 Valmiit pikkusydämet saa kuivua huoneenlämmössä noin vuorokauden.


  

 Kevättä ilmassa
Ensimmäiset muuttolinnut on bongattu.
Neljä laulujoutsenta töräytteli sinfoniat kun lensivät ylitsemme viime viikolla.
Sekä iloinen kalalokki otti tuulta siipiensä alle tällä viikolla.
 Leijaili tuulen viemänä kuin karusellissa konsanaan. 
Lämmöllä Kaisa 

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hauska kranssi! <3 Vain mielikuvitus on rajana näissä jutuissa. Käypä kurkkaamassa minun sydänkranssia, jossa on myös metallilankaa....

Keväthavaintojen iloa ja ihanaa kevään odotusta!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Mitä teet noilla kaikilla kransseilla? Olet niiden ahkera tekijä, joten et kai kaikkea itsekään pidä? Laulujoutsenen töräykset ovatkin ihania! Mökillä aina niitä kuunnellaan.

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Hei "Anonyymi", kävisin mielelläni blogissasi vaan mistä sen löytäisin?

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Hei Vilma, kransseja tosiaankin löytyy meillä lähes joka paikassa. Ulkona olevat hapristuu ajan mittaan. Teen niiden tilalle taas uusia.
Osa menee myyntiin , osa on tilaustöitä ja jokusen annan lahjaksi joten ei niitä koskaan ole liikaa. Haaveena on ollut jo pidemmän aikaa oma kirja vaikka kransseista. Pirtsakkaa kevättä sinulle.

Liisan kotona kirjoitti...

Ihana kranssi jälleen :) Eihän sitä kranssihulluilla ole niitä koskaan liikaa ja todellakin niitä voi aina tuunata uudelleen. Minä tunnustaudun kranssihulluksi ja senhän sinä tiedätkin. Soodataikinasydämet on myös kivoja lahjapakettiin koristeeksi ja niin helppoja tehdä.